Bosbadhal Emmeloord

rol: architect-engineer

Met een nieuwe uitbreiding van de Bosbadhal is tegelijkertijd samenhang gecreëerd tussen de verouderde sporthal en zwembad met een aantal nieuwe functies. Toegevoegd werden een nieuwe grote sporthal en een nieuwe centrale ruimte. De belangrijkste ingreep was erop gericht om de oude sporthal en nieuwe toevoegingen te voorzien van één doorgaande gevel, en daarmee de verbrokkelde gevels met een nogal gedateerde architectuur met elkaar te verbinden. De losse gebouwen transformeren zo in één plastiek.

Het hele gebouwencomplex kreeg in basis één afwerking van gekeimd metselwerk aangevuld met een gevel van gepotdekselde vezelcementplaten in verschillende afmetingen en natuurtinten grijs. De ruimte tussen de platen is slechts van één kant zichtbaar en is uitgewerkt als een verticale goudgele lijn. Soms opent deze spleet zich meer en dan valt het daglicht in de ruimten daarachter. Het glas in de spleten is geel gekleurd zodat het buiten opgaat in het lijnenspel van de gevel en binnen een zonnig lichtschijnsel op de witte wanden en plafonds oplevert. Hiermee wordt eveneens de hoofdentree benadrukt. Met relatief eenvoudige architectonische middelen is de dynamiek van het sportcomplex vormgegeven en is samenhang gebracht.

atelier PRO

  • 2010 - 2013

verantwoordelijk voor

  • - gevelconcept
  • - materialisering
  • - detaillering