Metis Montessori Lyceum Amsterdam

rol: architect-engineer

Het bestaande schoolgebouw uit 1904 vormt een carré rondom een grote plataan en ligt aan de rand van het Oosterpark in Amsterdam. Met de afronding van het plan Verdubbeling Oosterpark is de school weer geheel in het groen komen te liggen en heeft de school met de nieuwbouw opnieuw een ingang aan de parkzijde gekregen.

Het Metis Montessori Lyceum is een school voor VWO, HAVO en MAVO en had ongeveer 700 leerlingen. Met de nieuwe uitbreiding is er nu plaats voor 900 leerlingen. De stedenbouwkundige uitgangspunten bepaalden dat de footprint van de nieuwbouw maximaal 900 m² mocht zijn, met een volume van maximaal 4 lagen. Met de uitbreiding wilde de school de entree niet alleen logistiek beter organiseren maar ook de ligging aan het park optimaal benutten.

De gevel is voorzien van een geanodiseerde bruinzwarte geperforeerde panelen. Ter plaatse van de gevelopeningen zijn de panelen uitgevoerd als beweegbare zonwering en tegelijk een onderdeel van het kunstwerk ‘Here Comes The Sun’ van Chris Kabel. Hij heeft 4.500 lenzen en gekleurde filters verwerkt in de gevelpanelen die samen een golf- en deeltjespatroon van licht vormen.

atelier PRO

  • 2014 - 2018

verantwoordelijk voor

  • - bouwtechniek
  • - engineering gevel
  • - detaillering