Diagnostisch Centrum VUmc Amsterdam

rol: architect-engineer

Het Diagnostisch Centrum maakt deel uit van het gefuseerde Amsterdam UMC en bevat kantoren en laboratoria.  Het vormt een onderdeel van een grotere, toekomstige uitbreiding aan de zuidzijde van het bestaande VUmc–complex aan de Boelelaan in Amsterdam.

Net als bij alle andere onderdelen van het UMC staan ‘healing environment’, duurzaamheid en flexibiliteit bij de bouw centraal. Het gebouw bevat twee atria die fungeren als ‘groene longen’: het zijn getemperde buitenklimaatzones met binnentuinen met clusters van werkruimtes er omheen. Werkruimten grenzend aan deze groene longen kunnen een langere periode van het jaar natuurlijk geventileerd worden door een raam te openen op de getemperde buitenlucht die door de zon passief wordt verwarmd. De groene long brengt licht, lucht en ruimte diep in het gebouw.

Een belangrijk onderdeel vormt de zelfbeschaduwende gevel met verticale lamellen. Afhankelijk van de orientatie varieert de diepte van de lamellen, die gemaakt zijn van keramische tegels met een speciale huid die fijnstof absorbeert. De kozijnen worden in een lichte brons-tint geanodiseerd en staan, afhankelijk van hun geveloriëntatie, vlak in de gevel of enigszins gekanteld tussen de lamellen. De gekantelde kozijnen in de zuidgevel geven een reductie in zonnestraling die het gebouw binnenkomt. Het project heeft het BREEAM ontwerpcertificaat ‘very good’ behaald.

atelier PRO

  • 2012 - 2020

verantwoordelijk voor

  • - engineering gevel
  • - onderzoek lamellen
  • - detaillering
  • - BREEAM